V E I L I G H E I D

Houd verspreiding van rook tegen

Rook is bij een brand doodsoorzaak nummer 1. Rook bevat giftige gassen en het verspreidt zich veel sneller door een ruimte dan vuur. Het zoekt de naden en kieren op om naar buiten te kunnen.

Vaak wordt gedacht dat wanneer iets brandwerend is, rook ook wordt tegengehouden. Brandwerende deuren zijn immers voorzien van opzwellende strips die de doorgang luchtdicht maken.

Maar daar gaat het vaak mis. Deze strips zwellen pas op wanneer de temperatuur rond de 200º C is. Zogenaamde ‘koude rook’ haalt die temperatuur bij lange na niet. De rook kan zich dan minutenlang verspreiden, met alle gevolgen van dien.

Rookwering van zowel binnen- als buitendeuren is dus essentieel voor de veiligheid. Hiervoor zijn de eisen rondom brandveiligheid vanaf 1 januari 2021 in het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) aangescherpt. Niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook renovatiewerken.

Het gaat om de volgende classificaties:

  • Sa: rookwerend bij ‘koude rook’ (omgevingstemperatuur). Vooral voor niet-slaapgebouwen zoals kantoren, winkels of scholen.
  • S200: rookwerend bij 200°C, ook wel 'warme rook' genoemd. Voor slaapgebouwen zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.
  • Geen eis: rookafscheidingen zijn niet meer brandwerend.

(‘S’ staat voor smoke, de ‘a’ voor ambient (omringend) en de ‘200’ voor 200°C.)

Valdorpel en stelprofiel – Sa geclassificeerd

Een snelle en relatief eenvoudige oplossing om een ruimte rookdicht te maken, is het gebruik van een aluminium stelprofiel (ASP). Dit is een nastelbaar opbouwprofiel dat kieren rondom een deur of raam naadloos afsluit.

Wanneer je de EllenMatic Soundproof valdorpel combineert met de opbouwcassette EllenMatic wordt een volledig rook-, brand- en geluidswerende ruimte gecreëerd. Zónder dat deuren of kozijnen moeten worden vervangen of aangepast.

Het aluminium stelprofiel en valdorpel in opbouwcassette hebben allebei een afdichting van vlamdovend siliconen. Dit levert ook nog eens een lage sluitweerstand van de deur op.

Waar kunnen we jou bij helpen? Vraag het de makers, we staan voor je klaar

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.