COMFORT 

Last van geluid in huis

Geluid. Binnen of buiten, waar je ook bent, het is altijd aanwezig. Buitenshuis zijn omgevingsgeluiden zoals voorbijrazend verkeer, tjilpende vogels, ruisende bomen, pratende mensen en andere bedrijvigheid continue aanwezig. Thuis wil je vaak juist ontsnappen aan al die geluiden die je een opgejaagd gevoel kunnen geven.

Binnen kunnen geluiden gelukkig meestal worden verminderd door ramen en deuren dicht te doen of bijvoorbeeld de volumeknop van de televisie naar beneden te zetten.

Als het niet mogelijk is om binnen geluid ‘uit’ te zetten kan dit een negatief effect hebben op je wooncomfort, je (thuis)werkplek (minder productief en vermogen je te concentreren) en zelfs je gezondheid. En dat terwijl je huis juist een fijne plek moet zijn, waar je tot rust kunt komen.

Voor je eigen gezondheid, ontspanning en concentratie is een geluidsdicht of geluidsarm huis bijna een voorwaarde. Helaas zijn niet alle woningen even goed geïsoleerd. De zwakke schakel in het doorlaten van omgevingsgeluiden zijn vaak deuren, ramen en kozijnen. Bij met name oudere woningen kunnen muren en vloeren, door hun slechte isolatie, ook aan het rijtje worden toegevoegd.

Maar gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om storende geluiden buitenshuis te houden.

Geluid buiten de deur houden

TIP 1: ISOLATIE

Een goed geïsoleerd huis vermindert geluiden van buiten, van uw buren én voorkomt dat warmte uit huis weglekt. Heeft u een oudere woning, dan is de kans groot dat deze slecht geïsoleerd is. Investeren in goede muur-, plafond- en vloerisolatie heeft al snel een positief effect op een geluidsdichter huis.

TIP 2: DE DEUR

Simpelweg een deur dicht doen heeft niet altijd het gewenste effect op het ‘uitzetten’ van storende geluiden. Dit komt omdat deuren vaak hol zijn vanbinnen en geluid hier eenvoudig doorheen kan. Een holle deur kun je vervangen voor een hoogwaardig geluidswerende deur, die het geluidsniveau aanzienlijk kan verlagen.

Het ‘geluidslek’ kan ook aan de onderzijde van een deur zitten. Drempelloos wonen is erg geliefd. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook om praktische redenen zoals eenvoudiger schoonmaken en minder struikelrisico. Het enige nadeel van het ontbreken van een drempel is dat de deur niet goed aansluit op de vloer en geluid er eenvoudig langs kan.

Dit is op te lossen door aan de onderzijde van de deur de valdorpel EllenMatic Soundproof te plaatsen. De flexibele valdorpel zorgt voor een goede sluitende afdichting van de kier. Bijkomend voordeel is dat naast geluid ook vieze geuren, tocht, rook én vuur buiten de deur worden gehouden.

TIP 3: RAMEN EN KOZIJNEN

De dikte van het glas (enkelglas/dubbelglas/hoogrendementsglas/driedubbelglas) in een raam bepaald onder andere hoe geluidsdicht je woning is. Daarbij spelen het materiaal van het kozijn, de constructie en de plaatsing (aansluitingen/kierdichtingen) ook een grote rol. Door enkelglas te vervangen wordt geluid van buiten gedempt en is ook het isolerende effect meteen voelbaar (warmer in huis).

Kieren rondom de raamopening zijn makkelijk op te vullen met zelfklevende tochtstrips en inbouw- of opbouwprofielen. Let hierbij goed op het type kozijn (inbouw of opbouw) en de kiergrootte die afgedicht moet worden. Een goede tochtstrip houdt tocht én geluid buitenshuis.

Geluidswerende oplossingen

Valdorpel EllenMatic Soundproof

Onderzijde deur

€0,00 (incl. BTW, per stuk)

Valdorpel

Opbouwcassette EllenMatic Elegance

Onderzijde deur

€0,00 (incl. BTW, per stuk)

Cassette

Zelfklevend tochtband - grote kier

Rond deur en raam

€0,00 (incl. BTW, per stuk)

Tochtband

Prettige leefomgeving

Nu we steeds meer thuis zijn, onder andere door thuiswerken, is het verstandig om kritisch te kijken naar je eigen woonsituatie. Is je woning genoeg geluidsdicht? Ervaar je geluidsoverlast in bepaalde ruimtes?

Ga dan aan de slag met bovenstaande punten en loop de ‘geluidslekken’ één voor één langs om te zien waar je geluidswinst kunt boeken. Op die manier creëer je een prettige leefomgeving die positief bijdraagt aan je gezondheid.

 

Geluidsarm binnen in huis

Waar kunnen we jou bij helpen? Vraag het de makers, we staan voor je klaar

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.