PREMIUM SOLUTIONS

PREMIUM - ROOK- EN BRANDWERING

De gevaren van rookverspreiding bij een brand worden steeds bekender. Rook verspreidt zich sneller dan brand en heeft minstens zo ernstige gevolgen als de vlammen waarmee een brand gepaard gaat. In amper 3 minuten kan een kleine brand er al voor zorgen dat er zulke heftige rookontwikkeling is dat je in het donker een uitweg moet zien te vinden.

Rookontwikkeling maakt het moeilijk om te vluchten. Rook slaat vrijwel meteen op je longen, het kan giftige gassen bevatten die je ogen en huid irriteren en het belemmert je zicht. De meeste slachtoffers vallen dan ook door het inademen van de rook.

Rook verspreidt zich via (open) deuren, ventilatieroosters en luchttoevoer- en afvoersystemen naar andere ruimtes. Ook gemeenschappelijke gangen kunnen razendsnel rook verspreiden. 

Daarbij laten kieren en naden vaak lange tijd rook door. Pas bij hoge temperaturen (boven 200°C) gaan kieren met een brandwerende afdichting dicht. En dat is in veel gevallen te laat. Een ruimte kan dan al gevuld zijn met ‘koude rook’.

Valdorpel EllenMatic Soundproof

Stop koude rook

Valdorpel EllenMatic Soundproof zorgt voor een automatische afsluiting van de kier onder de deur.

Rookwerende valdorpel:
Sa -koude rook- volgens NEN-EN 13501-2
S200 -hete rook- volgens NEN-EN 1634-3

Een veilige woon- en werkomgeving

In woon- en zorggebouwen is rookverspreiding een groeiend veiligheidsrisico. Ouderen zijn bijvoorbeeld vaak minder zelfredzaam en kwetsbaarder. De vluchtmogelijkheden zijn dan beperkt. Om de overlevingskans van de bewoners te vergroten is het dus noodzakelijk om rookverspreiding zo lang mogelijk tegen te houden.

Daar waar brandwerende deuren gemaakt zijn om de vlammen tegen te houden, kunnen ze koude rook minutenlang door laten. De opzwellende strips die rondom brandwerende deuren zitten en de doorgang luchtdicht moeten maken, zwellen pas op bij een temperatuur rond de 200º C. En koude rook haalt die temperatuur bij lange na niet!

Een nieuwe bestemming geven aan oude gebouwen en fabriekspanden wordt veelvuldig gedaan. Denk aan flexwerkplekken in een steenfabriek, woningen in een voormalig klooster of kantoren in een oude spoorwegloods.

Vaak levert het mooie plaatjes aan de buitenkant op, maar de binnenkant veilig en op orde krijgen kan een grotere uitdaging zijn. Zo moeten ruimtes sinds 2021 (nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving) aan strenge eisen voldoen op het gebied van geluid- en rookwering.

PREMIUM SOLUTIONS

Valdorpel; een rookwerende afdichting

Classificatie volgens NEN EN 12365: W41177.

Een goede aanvulling op de brandveiligheid van deuren is het plaatsen van rookwerende valdorpels. De valdorpel plaats je in de onderzijde van de deur om het ‘koude rooklek’ onder de deur te dichten. Dat wil zeggen: de valdorpel valt automatisch naar beneden wanneer de deur zich sluit. 

De EllenMatic Soundproof rookwerende valdorpel is getest en goedgekeurd volgens de brandveiligheidsnormen, NEN-EN 13501-2 en NEN-EN 1634-3.

MAAK JE SYSTEEM COMPLEET

Een volledige rook- en brandwerende ruimte creëren zónder dat deuren of kozijnen moeten worden vervangen of aangepast? 

Combineer dan de EllenMatic Soundproof valdorpel met de opbouwcassette. De EllenMatic opbouwcassette monteer je aan de onderzijde van deur, zonder dat je de deur uit zijn scharnieren moet tillen.

EllenMatic opbouwcassette

ELLENMATIC ELEGANCE OPBOUWCASSETTE

De Elegance opbouwcassette is een geanodiseerd aluminium houderprofiel voor montage op het deurblad. Toe te passen zonder dat het kozijn of de deur aangepast hoeft te worden.

Technische specificaties


ELLEN ASP

Een eenvoudig te plaatsen opbouwprofiel dat de deur rondom afsluit en brand helpt compartimenteren. Ideaal in combinatie met een EllenMatic Soundproof in Elegance Cassette. En een esthetische fraaie oplossing op iedere deur ...

Technische specificaties

Zakelijk maatwerkoplossingen

Met name grote projecten vragen om maatwerkoplossingen. Voor onze zakelijke klanten bieden we dan ook de mogelijkheid om maatwerk aan te vragen. Geef hieronder zo duidelijk mogelijk aan waarbij wij je kunnen helpen en welke oplossing je zoekt. Dan gaan we vervolgens aan de slag om samen van jouw project een succes te maken!

Maatwerk? Vraag eenvoudig een offerte aan

Licht je project eventueel toe met een bijlage

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.